Gjevgjelija

Kushtet e favorshme klimaterike kanë mundësuar që të rriten frutat e ndryshme mesdhetare si: fiq, shegë, ullinj, mandarina dhe limon.

Zona e Gjevgjeli është konsideruar si një kufi natyror midis klimës mesdhetare dhe klimës kontinentale. Gjevgjelia ka 240 ditë diell ose 2.400 orë në vit diell.

 

 

Gjevgjelia është e vendosur në pjesën përfundimtare jugore të Republikës së Maqedonisë, në fushën e Gjevgjelisë-Valandovës. Gjevgjelia është një qytet kufitar tre kilometra nga kufiri Greqisë. Gjevgjelia ka një pozitë të favorshme të trafikut dhe gjeografike. Përveç Gjevgjelisë kalon në autostradë që çon në Greqinë fqinje dhe linjës hekurudhore ndërkombëtare Shkup-Selanik, që lidh Evropën dhe Lindjen e Mesme. Ajo është përmendur në dokumentet zyrtare turke si një zgjidhje për herë të parë në 1664. Ajo ishte një zgjidhje feudale dhe një qendër e qarkut në administratën turke në periudhën nga 1665 deri 1832. Në këtë periudhë, disa banorë janë angazhuar në ngritjen e krimbave të mëndafshit. Pozicionohet përgjatë rrugëve kryesore që çojnë në Selanik dhe Dojran drejt Shkupit dhe Strumicës, Gjevgjelia përjetuar zhvillim të shpejtë ekonomik në mesin e shekullit të nëntëmbëdhjetë. Zhvillimi i mrekullueshëm i shpejtë pas ndërtimit të hekurudhës Shkup-Selanik, pra në vitin 1877, më shumë se 2.000 banorë kanë jetuar në këtë vendbanim. Në periudhën e pasluftës, një rritje të vazhdueshme popullsisë u shënua-nga rreth 6.000 banorë në vitin 1953 në 15.000 banorë në vitin 2002. Njëkohësisht, Gjevgjelia është zhvilluar edhe ekonomikisht. Interesat ekonomike të Gjevgjelisë janë të drejtuara drejt zhvillimit të bujqësisë, industrisë, tregtisë dhe turizmit. Në ditët e sotme, Gjevgjeli është një qytet bashkëkohor kufitar me të gjitha funksionet e kërkuara të qytetit dhe rreth 30 vendbanime nga gravitojnë përreth rreth tij.


 

Negorci Spa është e vendosur në afërsi të fshatit Negorci, katër kilometra nga Gjevgjelia. Sistemet hidro-termike janë përbërë prej shumë burimeve dhe stërvitjeve të ujit. Kapaciteti i ujit të spa qendrave është 100 I / sec. Temperatura e burime të ndryshme është nga 36-50 ° C. Sipas komponimeve kimike, ky ujë i takon sodiumit - tipit sulfat, dhe është termo-mineral në afërsi të banjës. Uji dhe balta kanë efekte për shërimin e nervave balneologjike, kushtet reumatike dhe post-trauma, çështje të dëmtimeve të buta. E vendosur në ultësirën e malit Kozhuf, ka 36 hektarë pyje të dendura përreth saj. Banjo është më e ulëta në të gjithë vendin tonë në një lartësi prej 59 metra. Duke zënë 25 hektarë, ky kompleks spa është zhvilluar në një qendër moderne shëndetësore dhe turistike.

Kozhufi është një mal masiv i vendosur në pjesët jugore të Republikës së Maqedonisë, është në kufirin maqedonas-grek. Zelen Breg është maja më e lartë e malit Kozhuf dhe është 2.200 metra e lartë. Sot, në një distancë prej vetëm 210 km nga Shkupi, dhe 130 km nga Selaniku, dhe zë një sipërfaqe prej 2.000 hektarësh, këtu është Qendra e ski Kozhufit, një qendër e re Skijore në Maqedoni, ndërtimi i të cilave filloi në vitin 2001. Qendra është moderne dhe e pajisur mirë dhe ofron kushte të shkëlqyera për skijim. Aktualisht ajo ka dy ashensorët e skive me një kapacitet që mban deri në 3.000 skiatorë në orë në krye të teleferikut, një ashensor të rreshtuar gjasht vende, unike e këtij lloji në Ballkan, restorant, vathë, 16 suita dhe 16km shtigje për skijim . Kjo qendër është unik në vend dhe posedon pajisje për prodhimin e borës artificiale. Ajr i pastër, dielli dhe bukuria natyrore janë ato që shumica e vizitorëve të Kozhufit tërheqin. Shpatet e skive janë të bollshme, pa pemë, vendndodhja dhe burimet natyrore në malin Kozhuf sigurojë se qendra e skive do të bëhet një destinacion i ri turistik tërheqës i dimrit në Maqedoni. Përveç në dimër, Kozhufi është tërheqës edhe në sezonet e tjera të vitit, si dhe Kozhufi ofron kushte të shkëlqyera për turizmin historik, çilizëm malor, kalërim, paraglajding, ngjitje dhe gjueti, dhe diga mbi lumin Tochnica ofron mundësi për peshkim dhe kajak.

 

 

 

Vardarski Rid (Vardar Hill) një qytet i lashtë i Maqedonisë, një nga vendet më të famshme arkeologjike në Europë.

Vardarski Rid është një vend arkeologjik në afërsi të Gjevgjelisë dhe bashkohet me lumin Vardar. Atje u zbulua dhe daton prej periudhës së para-historisë dhe periudhës së lashtë me jetën intensive dhe të vazhdueshme nga fundi i Epokës së Bronzit në rënien e shtetit të lashtë maqedonas dhe vendosjen e dominimit romak të kësaj pjese të Ballkanit. Ka pasur gjurmë të shënuara të fortifikimeve të ndërtuara nga gurët e thyer dhe llaçit gëlqeror. Mbetjet e katër shtresave kulturore nuk jan gjetur.
 

Vardarski Rid është qyteti i vetëm në Republikën Maqedonisë ku nëperiudhën e Filipit dhe Aleksandrit të Madh është edhe konfirmuar. Mburoja maqedonase, helmeta dhe një diell me gjashtëmbëdhjetë rrezet nuk është gjetur. Ky lokalitet mbulon gjashtë horizontet e jetesës, dhe objekti më i vjetër që është gjetur është një sëpatë që daton në 5.000 para Krishtit. Ndër përfaqësuesit më të mëdhenj janë perëndit terrakote dhe perëndesha, figura të ndryshme antropomorfe dhe zoomorfe, si dhe objekte të tjera qeramike, të gjithë ishin në shtëpi të prodhimit. Mostra të vogla dhe një numër i madh i qeramikave janë të importuara që datojnë në shekujt 5-6 pes. Më karakteristike ndër gjetjet e ndryshme metalike janë të armëve, pastaj bizhuteritë, mjetet, numër i madh i çelësave, kuzhine takëm etj Jeta e Vardarski Rid zbehet larg gradualisht gjatë shekullit 1 pes.

 

Ky qytet quhet Las Vegasi maqedonas për shkak të numrit të madh të turistëve që vijnë në qytet dhe vizitojnë gjashtë kazinotë dhe dyqanet e shumta.

 

Kliko këtu për turne qyteti në Gjevgjeli

Kliko këtu për të parë Akomodimin në Gjevgjeli

Kliko këtu për të parë listën e guidave turistik në Gjevgjeli

Kliko këtu për të parë listën e Agjencive të udhëtimit në Gjevgjeli

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.