Dasma e galiçës

 

Dasma e galiçës

Akti në të cilin bashkohen dy shpirtra gjithmonë ngjall dhembshuri, gëzim dhe dëshirë për hir, dhe në Maqedoni është pothuajse e pashmangshme të mos shënohet me festim të madh. Pra, një nga ngjarjet më të bukura kulturore që shënojnë traditën e pasur Maqedonase është pikërisht një ngjarje e tillë - dasma e Galiçicës.

Dasmat në këtë fshat tradicionalisht janë mbajtur në ditën e Shën Pjetrit (12 korrik). Për shkak të dëshirës së banorëve të Galiçnikut për të ruajtur nga harresa këto zakone të veçanta, duke filluar nga viti 1963, çdo vit në ditën e Shën Pjetrit mbahet manifestim në fshatin Galiçnik, në të cilin me zakonet dhe ritualet origjinale dasmore martohen dhëndri dhe nusja.

 

 

Çdo vit zgjidhet një çift i cili me dinjitet dhe krenari bëhet pjesë e kësaj dasme të famshme. Gjatë ceremonisë malet jehojnë nga daullja dhe fyelli, këndohen këngë origjinale dhe luhen valle të famshme, midis të cilave edhe vallja më e bukur maqedonase – vallja e vështirë (Тешкото).

Bukurinë e dasmës e plotësojnë dhe kostumet tradicionale të dhëndrit dhe dasmorëve, si dhe veshja e njohur tradicionale e Galiçicës të nuses, e cila është e punuar me filigranë dhe precizitet e saktësi nga ana e robaqepësve. Këto kostume zakonisht lihen në trashëgimi. Bëhuni dhe ju pjesë e dasmës më të shquar, e ndjekur me zakone specifike dhe arkaike, siç nuk ka në tjetër vend.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.