Manastiri Shën Jovan Bigorski

 

Manastiri Shën Jovan Bigorski

Manastiri është i njohur gjerësisht për ikonostasit e saj, të bëra nga Petre Filipovski - Garkata nga fshati Gari së bashku me vëllain e tij Marko Filipovic, Makharij Fërçkovski nga Galiçnik dhe Avram Dichov me bijtë e tij, në periudhën nga 1829 deri 1835. Ikonostasi i manastirit është i vogël, me gdhendje të thellë, një nga më të bukurat, së bashku me kishën e shenjtë egzistuese në Shkup. Ikonostasi është përplot me gdhendje të florës dhe stolitë e faunës.

Ka shifra të mrekullueshme të skenave biblike, por edhe pasuri të zogjve, grupime të rrushit, degë të hardhive etj. Në skenën e ,,Prerja e kokës së Shën Gjon Pagëzorit”, një grua e veshur me një kostum valleje tradicionale nga rajoni Miyak. Të gdhendurat e drurit edhe fytyrat gjenden në ikonostas në mënyrë që të mbahet mend nga gjeneratat e ardhshme.

 

 

Shën Jovan (Gjon) Manastiri Bigorski (shekulli i 11-të) është në themelet e një bazilike që datojnë që 1021, kompleksi manastiri është ndërtuar nga travertini mbi shkëmbinj travertin. Manastiri Shën Jovan Bigorski gjendet në rrugën midis Gostivarit dhe Dibrës në kanion të lumit Radika, e rrethuar nga pyjet e dendur të malit Bistra. Ndërtesa është në themelet e një bazilike që datojnë që 1021, dhe një dëshmi e tij është libri ,,Memoriali afresk-pikturë”. Manastiri u shkatërrua nga autoritetet osmane në shekullin e 16, dhe vetëm një kishë e vogël ishte lënë nga tërë kompleksi.

Ajo u rindërtua në 1743, dhe ajo mori pamjen e saj të tanishme në shekullin e 19. Kompleksi i manastirit përbëhet nga një kishë, një shtëpi dhe kullë e mbrojtjes, lagje murgjit, dhe lagje të sapondërtuara. Është kulla me kambanë e ndërtuar prej blloqeve travertin si pjesë e kompleksit të kishës. Ka një Galeri të ikonave të hapura në kompleksit të manastirit, ku gjenden rreth shtatëdhjetë ikona që datojnë  në shek. 17-të, 18.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.