Shën John Kaneo

 

Shën John Kaneo

Në platformë të natyrshme, pas një botë të shkrepave të mësipërme të Liqenit të Ohrit - apo Liqenit të Bardhë siç quhej në mesjetë - kishë kushtuar Shën Joan Ungjillori teologu si qëndresë më e bukur e spoteve të qytetit, i njohur sot si Kaneo. E ndërtuar në formën e një kryqi të gdhendur në një drejtkëndësh, në çati ajo ka një kube të vetme me një kornizë të veçantë, i cili është një shembull unik në fushën më të gjerë të qendrore Ballkan. Piktura - freske të hershme datëojnë rreth 1290, janë ruajtur në apse të kubesë, ndërsa Naos përmban fragmente të skenave të Pasionit. Në përputhje me marrëveshjet tradicionale programatike, hapësira e altari përmban përshkrimin e skenave liturgjike dhe adhurimin e Qengjit, ndërsa në mes tyre ka portrete të bustet të etërve të përzgjedhur të kishës.

Disa portrete të shenjtorëve nga kalendari kishtar i Kryepeshkopatës së Ohrit janë veçanërisht të paharrueshëm dhe të rëndësishme: Shën Klimenti i Ohrit, Shën Erasmus i Lychnidos dhe Shën Konstandini Kabasila. Në krahasim me monumentet tjera të shekullit të 13, imazhi i Shën Klementit të Ohrit, me semiotikën e saj që është simbolike e Katedrës së Ohrit, përmban karakteristikat e para physiognomic të tipologjisë së saj që u bë e standardizuar më vonë. St.Erasmus i Lychnidos (303), një peshkop Antiokiane I cili përfshiu veprat apostolike kishte predikuar krishterimin dhe popullin kristian nga Libani nëpërmjet Maqedonisë gjatë gjithë rrugës për në Francë dhe Itali, është simbol i kristianëve para-sllave Lychnidos (Ohrit).

 

 

Vendosur qëllimisht pranë njëri-tjetrit, St.Clement e Ohrit dhe Shën Erasmus i Ohrit mishërojnë mesazhin e ulët pandërprerë të vazhdimësisë apostolike, para dhe pas ardhjes së sllavëve në Maqedoni. Ajo ishte në këtë kishë që nga Shën Konstandini Kabasila, kryepeshkopi i Ohrit nga 1260s, ku mori portretin e tij të parë. Ajo është e vendosur në apsidë dhe përshkruan atë në procesion e priftërinjve të lartë në adhurimin e Krishtit. Kjo ka mësuar bizantin e vogël traditat e Shën Klimenti i Ohrit dhe Shën Naumit të Ohrit, si dhe traditën e Dëshmorëve Pesëmbëdhjetë të Tiveriopolis (Strumicë), dhe kontribuoi atyre me veprat e tij letrare.

Nëpërmjet portret Kabasila së, piktori ka përjetësuar shumë nderimin e tij për këto kontribute. Ikonostasi prej druri u instalua në shekullin e 19 dhe kjo ishte që atëherë e dëmtuar në afresket e vjetra ku ishin ngjyrosur. Kube u redeoruan, si dhe llapë e veshit e apsidës me figura dominuese dhe solemne të Nënës së Zotit Platitera me Krishtin, të vendosur në gjirin e saj si një shenjë. Në 1844, pikori-afresk ishte produktiv dhe I jashtëzakonshëm për këtë tempull-ikon të vlefshme të Nënës së Perëndisë Pantochora, i cili shtohet në atmosferën e ritmit së një dhome shpirtërore.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.